Kefir

Kefir is een van de makkelijkste gefermenteerde dranken om te maken en biedt vele voordelen voor uw gezondheid. En het is ook nog eens een stuk goedkoper dan de kant en klare kefir. Een lekker alternatief als je alle frisdranken de deur uit hebt gedaan en iets anders wilt dan thee, water of kokoswater.

Kefir is afgeleid van keyfir = ‘je goed voelen’

Je darmen liggen, mede omdat hier de opname van voedingsstoffen plaatsvindt, aan de basis van je interne gezondheid. Hormoonbalans, een sterk immuunsysteem en de mate van veroudering zijn aspecten die sterk verband houden met de gezondheidstoestand van je darmflora, oftewel je darmbacteriën. En dan met name de samenstelling van de darmflora. Het evenwicht verandert voortdurend door voeding, omgeving, stress, medicijnen. Als dit evenwicht negatief verandert en dus de slechte bacteriën de overhand krijgen kun je minder fit worden en vatbaarder worden voor infecties. Kefir helpt je om deze balans weer terug te krijgen.

  • Voorbereiding : 5 min
  • Total bereiding : 24 – 48 uur

Benodigdheden:

  • 1 zakje kefir starter bio ferment
  • 1 liter melk (koe, geiten, schapen, kokos, rijst of amandelmelk)
  • 1 wekpot of 1 glazen pot afgedekt met filterpapier en een elastiek

Wat gebeurt er:

De kefir korreltjes bestaan uit melkzuur bacteriën en gisten die in combinatie met melk een fermentatie proces op gang brengen. Bij dit rijpingsproces word de lactose uit de melk opgesnoept en omgezet tot melkzuur en licht bruisend gemaakt door de gisten. En dat is niet schadelijk, verre van zelfs. Dit zijn gezonde bacteriën die de darmbacteriën kunnen helpen ondersteunen.

Kefir mogen we beschouwen al een “symbioticum” dat zowel een probiotische als prebiotische werking heeft. Pro omdat het zelf bacteriën toevoegt en pre omdat het een goede voedingsbodem (vitaminen, mineralen) aanlevert voor de ontwikkeling van de goede darmflora.

Sommige mensen merken een verbetering in de stoelgang of hebben minder last van een opgeblazen gevoel. Mensen die licht lactoseintolerant zijn hebben grote kans dat ze melkkefir wel kunnen verdragen, de lactose is dan namelijk omgezet in melkzuur. Mensen met zware lactoseintolerantie kunnen beter waterkefir nemen.

Mix de melk (kamertemperatuur) en de kefir korrels met elkaar, sluit de pot en zet weg op een (donkere) plek bij een kamertemperatuur tussen de 18 – 25 graden. Hogere of lagere temperatuur heeft effect op de kwaliteit. Na ongeveer 48 uur is de drank klaar. Het heeft een beetje een yoghurtachtige structuur en is mild zuur maar lekker zacht.

Doe 200ml in een apart glas om eventueel een nieuwe kefir mee te maken. Dit kan tot ongeveer 8 keer herhaald worden, tel uit je winst!

Elke dag een glas kefir is voldoende, naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende vezels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *