Continue hormonendans

In ons lichaam speelt zich continue een hormonendans af waarin steeds gezocht wordt naar balans oftewel homeostase. Dus als we kijken naar hormonen moeten we vooral kijken naar de verhoudingen tussen de verschillende hormonen.

Een voorbeeld is de verhouding tussen cortisol en melatonine.

In de ochtend moet cortisol pieken zodat we fris wakker worden en energiek de dag beginnen. Naar de avond toe neemt dit af en komt ons slaaphormoon melatonine op.

Als er teveel stresshormoon cortisol aanwezig is krijgt melatonine geen kans om te pieken wat ten koste zal gaan van onze slaapkwaliteit. Als dit langere tijd aanhoudt zullen er nog meer problemen om de hoek komen kijken. Immers in de nacht tijdens onze slaap moeten we herstellen en dat gebeurt dan niet. Snachts produceren we tijdens onze slaap groeihormoon wat nodig is voor herstel. Een slechte nachtrust remt de productie en daarmee dus ook je herstel.

Men staat vervolgens vermoeid op, wordt prikkelbaar en we neigen naar verkeerde voeding om snel energie te krijgen. Teveel koffie, snelle koolhydraten, teveel suiker etc etc verslechtert onze spijsvertering en nutriënten tekort zal weer tot ontstekingen en ziekten leiden.

Dit gebeurt natuurlijk niet van de een op de andere dag maar het sluipt in ons systeem. De klachten worden onverklaarbaar en we grijpen via de artsen naar de symptoombestrijdende middelen. De oorzaak laten we links liggen.

Pak de oorzaak aan en verander je leefstijl!

Zo zijn er nog veel meer hormoonverstoringen die invloed hebben op je welzijn. Vermoed je een disbalans of wil je weten hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om energieker, vitaler, gezonder te worden kan ik je helpen.

Ik breng in kaart waar je prioriteiten liggen om aan te werken en maak een stappenplan met de voor jou haalbare stappen.

Maak een afspraak via de site of bel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *