Herstel van een hormonale disbalans in 15 punten.

1) Een hormonale disbalans hef je niet op door gebruik van synthetische hormonen zoals de pil. Deze hormonen zijn zo sterk werkzaam dat zij de subtiele balans tussen eierstokhormonen, bijnierhormonen, mannelijke en vrouwelijke hormonen en schildklierhormonen eerder verstoren dan verbeteren. Een probleem wordt eventueel wel gecamoufleerd. De ‘Pil’ was oorspronkelijk ontworpen als een betrouwbaar anticonceptiemiddel en niet geschikt voor jonge meisjes van 12-13 met menstruatiepijn noch voor vrouwen van 45-55 met overgangsklachten.

2) De ‘Pil’ bootst een cyclus na. Terwijl het hebben van cyclus na cyclus een modern verschijnsel is dat niet normaal is voor een vrouw. Bij jager-verzamelaar volkeren die heel dicht bij de natuur leven, hebben vrouwen misschien maar 30 tot 50 cycli per vrouwenleven. De rest van de tijd hebben zijn kinderen aan de borst of zijn ze zwanger. 500 cycli per vrouw is niet normaal en leidt aantoonbaar tot problemen als PMS. De kans op hormoongevoelige borstkanker neemt met 300% toe als de pil meer dan 10 jaar gebruikt wordt vanaf je 35ste.

3) bijnierhormonen en eierstokhormonen lijken biochemisch erg op elkaar. Als er langdurig veel van het bijnierhormoon cortisol wordt gemaakt, zoals bij chronische stress, kan dit cyclusproblemen veroorzaken. De werking van progesteron wordt verstoord door cortisol.

4) Als er gesproken wordt over hormoonbalans wordt wat betreft de eierstokhormonen verschillende dingen bedoelt:

a) evenwicht progesteron enerzijds en estradiol anderzijds

b) evenwicht tussen de diverse afbraakproducten van het vrouwelijk hormoon estradiol. 2OH estradiol ten opzichte van 4OH estradiol ten opzichte van 16OH estradiol. De 2OH variant behoort het meest aanwezig te zijn. Bij een overmaat aan 16OH estradiol horen veel klachten: PMS, menstruele migraine, slapeloosheid, emotionele onevenwichtigheid, vorming van goedaardige gezwellen als myomen, eierstokcysten en endometriose, meer kans op afwijkende PAP uitstrijkjes en een verhoogde kans op kanker van de baarmoeder, de baarmoedermond, de eierstok en de borst.

5) De lever is de fabriek waarin estradiol wordt afgebroken. Dit gebeurt met dezelfde enzymen die ook cortisol afbreken. Bij een overmaat aan cortisol door chronische stress wordt er al gauw een overmaat aan 16OH estradiol gevormd.

6) om ervoor te zorgen dat de afbraakproducten van estradiol makkelijk je lichaam kunnen verlaten is het belangrijk om veel te water te drinken en om goed werkende darmen te hebben.

7) minder stress leidt tot een verminderde kans op hormonale disbalans. Omdat we stress niet zomaar aan- of uit kunnen zetten is het belangrijk te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat stressfactoren je lijf niet ontregelen. Bewezen werkzaam daarin zijn yoga en mindfulness.

8) de cortisolproductie wordt teruggeschroefd door voldoende slaap, minstens 8 uur per nacht

9) giftige stoffen als nicotine, alcohol en cafeïne ontregelen het subtiele evenwicht tussen bijnieren enerzijds en eierstokken anderzijds. Na het drinken van 1 glas wijn wordt je cortisol 30% hoger gedurende de volgende 24 uur. Het drinken van 1 kopje koffie scheelt ook een procent of 20.

9a ) lichaamsvreemde hormonen die je via de voeding of via de huid binnenkrijgt verstoren het subtiele evenwicht eveneens. Denk hierbij aan de grote hoeveelheid vrouwelijke hormonen in (koe)melkproducten. Koeien worden in tegenstelling tot 40 jaar geleden doorgemolken tijdens hun dracht – die net als die van een vrouw 9 maanden duurt – en in de zwangerschap wordt de oestrogeenproductie van een koe meer dan vijftig keer zo hoog. Die hormonen komen ook in de melk terecht en werken ook in mensen.

10) een andere bron van lichaamsvreemde hormonen zijn parabenen, conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten en make up. Weekmakers in plastic verpakking van levensmiddelen, in de binnenkant van blikken en in waterflesjes. Bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden.

11) sommige vrouwen hebben genen die zorgen voor een verhoogde gevoeligheid voor kanker. Het kan zinvol zijn om bij het veel voorkomen van eierstokkanker of borstkanker in de familie, onderzoek naar deze afwijkende genen te laten verrichten. Bespreek dit met je huisarts.

12) Een verhoogde gevoeligheid voor hormonale veranderingen kan optreden door stressvolle gebeurtenissen tijdens je puberteit, je kindertijd, tijdens de zwangerschap van je moeder en zelfs tijdens het leven van moeder of grootmoeder, vader of grootvader. Dit heeft te maken met de zogenaamde epigenetische conditionering. Epigenetica betekent verandering in de werking van genen door gebeurtenissen van buiten af. Je genen zijn de hardware en het epigenetische programma is je software. Het goede nieuws is dat software geherprogrammeerd kan worden.

13) Om ervoor te zorgen dat de enzymen die de hormonen in de lever afbreken optimaal actief zijn, is het eten van groene groenten essentieel. Deze leverenzymen worden gemaakt uit chlorofyl, de groene kleurstof in planten. De vuistregel: eet 500 gram groenten per dag, de helft daarvan moet groene groenten zijn.

14) koolsoorten, in het bijzonder broccoli en spruitjes bevatten een stof die ervoor zorgt dat de lever estradiol effectief afbreekt. De hoogste concentratie van deze stof bevindt zich in kiemen van broccoli.

15) B-vitamines zijn nodig om de afbraakproducten van estradiol volledig onwerkzaam te maken. Met name vitamine B6, B12 en foliumzuur.